Co dělat, když zjistíte, že vaše dítko špatně vidí?

Podle odhadů trpí oční vadou čtvrtina školáků a deset procent předškoláků. Od narození se zrak dítěte stále vyvíjí a v útlém věku může být složité oční vadu rozpoznat. Na oční vadu se proto u řady dětí přijde až po nástupu do školních lavic.

Kolem šestého roku je vývoj zraku u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk. Nejčastější oční vady, které se u dětí mohou objevit jsou například krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Také ale tupozrakost a šilhání, u kterých je velmi důležité, aby byly diagnostikovány správně a hlavně včas. Pokud se rodičům zdá, že se zrakem jejich dítka není něco v pořádku, neměli by návštěvu u očního lékaře zbytečně odkládat. Včasné rozpoznání oční vady a nasazení správných dioptrických brýlí má zásadní vliv na správný vývoj a kvalitu zraku dítěte.

Péče o dětský zrak

O zrak je ovšem třeba pečovat a nastavit podmínky pro jeho správný vývoj. Důležité je zajistit správné osvětlení dětského pokoje a pracovního stolu. Také je třeba omezit dobu strávenou u počítače, na tabletu či mobilním telefonu. Monitory a displeje vyzařují modré světlo, které je dlouhodobě zatěžující pro lidský zrak. Problematické u dětí je také dlouhodobé fixování zraku na blízký displej mobilního telefonu nebo počítače. Pokud děti tyto přístroje přesto využívají, tak by doba, kterou u nich tráví, měla být co nejkratší, ideální je půl hodiny denně. Jestliže je doba delší, měly by děti myslet na přestávky, aby si oči odpočinuly.

Jak připravit dítě na výběr brýlí?

Připravit dítě na výběr dioptrických brýlí je klíčové pro bezstarostný nákup. Nejprve je důležité zdůraznit, že v očních optikách se dětem do 15 let neprovádí měření zraku, takže prvním krokem je návštěva dětského očního lékaře, který určí správnou korekci. O brýlích mluvte s dítětem otevřeně a přirozeně, ukazujte mu například animované postavičky s brýlemi a vytvořte pozitivní atmosféru. Pomůžete tím dítěti lépe se s tímto krokem smířit. Hraní si s hračkami, kde si může představit, že nosí brýle, pomůže snížit případný stres. Zkuste dítě zapojit do rozhodování ohledně výběru brýlí (např. barvy) – to mu dodá pocit kontroly nad situací. S tímto hravým a pozitivním přístupem bude vaše dítě lépe připraveno na tuto novou fázi a nový krok k lepšímu vidění.

Výběr dioptrických brýlí

Jestliže už se u dítěte dioptrická vada objeví, je třeba věnovat značnou pozornost výběru dioptrických brýlí. Hlavními kritérii při výběru dioptrických brýlí by měly být funkčnost, pohodlí a hlavně bezpečnost dítěte. Pro malé děti jsou nejvhodnější dioptrické brýle s plastovými ohebnými obrubami. V případě pádu je u nich menší riziko poranění. Školním dětem už je možné pořídit brýle s kovovými obrubami, nejlépe celokovové, protože jsou odolnější.

Podívejte se po brýlích z naší kolekce Gemini. Každý kousek je pečlivě navržen tak, aby chránil dětské oči a zároveň zajišťoval maximální komfort. Všechny brýle splňují přísné bezpečnostní normy, které jsou klíčové pro ochranu zraku vašeho dítěte. Brýle obsahují například variabilní klouby a nosníky, díky kterým se brýle přizpůsobí tvaru obličeje a jsou tak na nošení velmi pohodlné. Díky šňůrce nebo nastavitelným zarážkám za ucho brýle skvěle drží i při dovádění na hřišti. Navíc děti ocení velký výběr barevných provedení. Většina modelů má i polarizační sluneční klip, který zrak dětí chrání před škodlivým UV zářením.

Co se týče brýlových čoček, děti musí mít plastová tvrzená skla. Mezi nejvhodnější se řadí čočky z materiálu Trivex. Jsou pružnější a odolnější proti rozbití v porovnání s ostatními plastovými čočkami. Vhodná je i levnější varianta klasických plastových brýlových čoček z materiálu CR39. Oba druhy plastových čoček lze opatřit antireflexní úpravu proti nežádoucím odleskům a tvrzení, které zajistí větší odolnost proti poškrábání.

Pokud aktuálně řešíte dioptrické brýle pro vaše dítě, rádi vám s výběrem pomůžeme. Zarezervujte si svůj termín návštěvy v kterékoliv oční optice Gemini.