Dioptrické brýle z drogerie? Proč se jim vyhnout?

Náhlé zhoršení zraku nejčastěji pociťují lidé po čtyřicítce. Jejich zrak stárne a začínají trpět takzvanou vetchozrakostí. Ta se projevuje neschopností oka zaostřit na blízkou vzdálenost. Spousta lidí v takovém případě zamíři místo k očnímu lékaři do drogerie nebo jiného obchodu a vybere si dioptrické brýle bez jakéhokoliv předpisu. To ovšem může mít na zrak vážný dopad. Rizik spojených s nevhodnými brýlemi je hned několik.

Pokud začnete mít pocit, že je s vaším zrakem něco v nepořádku, je důležité navštívit optometristu či očního lékaře. Nemusíte totiž automaticky patřit k těm, kteří potřebují korekci zraku, může jít i o jiný problém.

Jestliže se rozhodnete pro brýle z drogerie, měly by sloužit pouze jako nouzové řešení. Jejich dlouhodobé nošení totiž může váš zrak výrazně zhoršit. Zároveň se mohou přidávat další nepříjemnosti jako jsou bolest hlavy, rychlejší únava nebo šilhání.

Nejzásadnějším důvodem, proč je nošení brýlí z drogerie tak nevhodné je, že nezohledňují specifické požadavky, které nositelé brýlí mají. Ať už jde o vzdálenost zornic nebo o počet dioptrií, které se může pro každé oko lišit.

Volně prodejné brýle jsou vhodné pouze pro lidi, kteří mají na každém oku stejný počet dioptrií a netrpí žádnou další vadou. Takových lidí je ale poměrně málo.

Dalším důvodem je nekvalitní zpracování jak skel, která se často velmi brzou poškrábou, tak i obrouček. Ty jsou většinou vyrobeny z nevhodných materiálů, takže praskají, nožičky se začnou viklat a tím nositeli přestanou sedět.

Na vyšetření k očnímu lékaři či optometristovi je doporučováno chodit alespoň jednou za dva roky, ve věku nad 40 let by to mělo být jednou ročně. Řada očních vad má totiž velmi mírné projevy, a pokud se rozvinou, může být na jejich léčbu pozdě. Pokud pociťujete jakékoliv zhoršení zraku nebo zvažujete nákup brýlí, třeba jen na čtení, měli byste si nechat změřit zrak optometristou.

Stejně tak nepodceňujte výběr brýlí. Zkušený optik vám se vším poradí tak, aby vám opravdu seděly a cítili jste se v nich dobře. V našich očních optikách Gemini vám zdarma a bez podmínek změříme zrak a připravíme vám brýle na míru. Objednat se můžete jednoduše online a měření nezabere déle než 30 minut.