Vše, co potřebujete vědět o kontaktních čočkách

Jednou z možností korekce zraku jsou kromě brýlí také kontaktní čočky. Představují ideální řešení pro dnešní dobu roušek a respirátorů, kdy se vyhnete nežádoucímu zamlžení brýlí. Kontaktní čočky jsou také ideálním řešením například pro sportovce, kterým mohou brýle při výkonu sportu překážet. 

Jak vlastně čočky vznikly? Tak jak tomu bylo u spousty objevů i u tohoto měla velkou zásluhu náhoda. Otto Wichterle, rodák z Prostějova, objevil ve své provizorní laboratoři v roce 1955 hydrogel a s pomocí řady pokusů nakonec získal kýženou podobu materiálu pro kontaktní čočky, které dodnes slouží milionům lidí po celém světě. V roce 1999 byly uvedeny na trh první silikon-hydrogelové čočky. Tento nový materiál spojuje výhody vysoké vzduchové propustnosti silikonu s komfortem běžných hydrogelových čoček používaných posledních 30 let.

Kontaktními čočkami se dá korigovat krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, ale i presbyopie – a to pomocí multifokálních kontaktních čoček

Z hlediska intervalu výměny se dělí na jednodenní a měsíční. Jednodenní kontaktní čočky jsou vhodné pro občasné nošení, tedy například při sportu a jejich obrovskou výhodou je bezstarostné nošení. Není potřeba se o tento typ kontaktních čoček nějak starat, ráno je totiž nasadíte a večer vyhodíte do koše. Tyto čočky jsou pro oči pohodlnější, z hlediska vyššího obsahu vody zajišťují celodenní komfort a jsou tedy vhodné i pro nositele se sklonem k suchému oku.

Zatímco měsíční kontaktní čočky jsou určené ke každodennímu nošení a jak již z názvu vyplývá je možné je používat 30 dní. O měsíční kontaktní čočky je nutné se každý den starat. Po každém vyjmutí z oka je nutné kontaktní čočku očistit a uložit do speciálního roztoku, aby byla zajištěna náležitá funkčnost a trvanlivost. Pro komfortnější nošení je doporučeno používat umělé slzy na zvlhčení oka, především pokud nositel kontaktních čoček pracuje na počítači, nebo v klimatizované místnosti. 

Pokud však nemáte žádné dioptrie a chtěli byste jen vyzkoušet jinou barvu očí – existuje široká škála barevných a crazy kontaktních čoček. Interval výměny u barevných čoček je také 1 den nebo 1 měsíc. Rozhodně nekupujte barevné kontaktní čočky na pochybných e shopech, ale vždy od certifikovaného prodejce.

Existují také čočky pro kontinuální nošení a to po dobu 30 dní a nocí. Tyto čočky zajišťují vysokou propustnost pro kyslík, jsou ideální pro nošení v prostředí, kde není možné dodržet veškeré hygienické postupy, avšak tento způsob nošení není z dlouhodobého hlediska doporučován. Pro každého nositele kontaktních čoček je však nesmírně důležité dodržovat hygienická pravidla a pravidelně navštěvovat aplikační centrum.