Dioptrické brýle versus kontaktní čočky

Lidé s dioptriemi mají několik možností, jak svoji oční vadu korigovat. Nejčastější volbou jsou kontaktní čočky nebo dioptrické brýle. Obě varianty však mají své výhody i nevýhody. 

Hlavní rozdíl mezi kontaktními čočkami a brýlemi je zřejmý hned na první pohled. Co je však důležité si uvědomit je, že pro každou variantu je zapotřebí mít vlastní předpis. 

Co se týče kontaktních čoček jejich hlavní výhodou je komfortní nošení. Lze s nimi bezstarostně sportovat, nezamlžují se a nijak neovlivňují periferní vidění. S kontaktními čočkami také můžete nosit jakékoliv sluneční brýle. Zásadní nevýhodou je riziko vzniku infekce. Při nedostatečném čištění a špatné hygieně mohou být oči podrážděné nebo se v oku může vytvořit zánět. Proto kontaktní čočky vyžadují pečlivou hygienu, častější kontroly a obnovení předpisu u optometristy. 

Po dioptrických brýlí sáhněte pokud máte složitou oční vadu, trpíte suchostí očí nebo vás trápí časté alergie. Dioptrické brýle jsou poměrně levnou variantou v porovnání s kontaktními čočkami, které se mohou při dlouhodobém používání značně prodražit. Navíc brýle podtrhnou váš styl a doladí každodenní outfit. Bohužel brýle se v zimě kvůli změnám teplot často zamlžují a při nešetrném zacházení se snadno zničí nebo ztratí. 

Pokud si nejste jistí, která varianta je pro vás ta pravá, přijďte se poradit do jedné z našich optik. Měření zraku provádíme ZDARMA. Pomůžeme vám jak s výběrem dioptrických brýlí, tak s aplikací kontaktních čoček. Na vyšetření se objednejte jednoduše online.