Trpíte syndromem suchého oka?

Trápí vás nepříjemné pálení a řezání očí? Možná trpíte syndromem suchého oka, civilizačním onemocněním současnosti. Objevit se může v každém věku a může způsobit i závažné zrakové potíže. 

Na vznik poruchy tvorby slzného filmu má často vliv okolní prostředí, například delší pobyt v prašných, zakouřených nebo klimatizovaných místnostech, časté nošení kontaktních čoček či několikahodinová práce na počítači. Při častém sledováním obrazovek počítačů, telefonů či tabletů člověk intuitivně méně mrká a povrch oka rychle osychá. Problémy mohou způsobit i kontaktní čočky. Ty kryjí povrch oka a způsobují horší propustnost kyslíku, což narušuje stabilitu slzného filmu. Také klimatizované prostory se svým suchým vzduchem přispívají k vysychání očí a snížené produkci slz. To způsobuje pálení a řezání očí. Ty jsou i často zarudnuté a citlivé. 

Při onemocnění postupně dochází k poškození povrchu oka začínajícími drobnými oděrkami. Ty ale mohou postupně přejít do chronického zánětu rohovky a spojivky. V krajních případech rohovka postupně ztrácí průhlednost a zhoršuje se vidění. Pokud člověk tento stav neřeší, může dojít k poškození zraku.

Způsobů jak syndrom suchého oka léčit je nyní už několik. Nejčastěji jsou aplikovány umělé slzy. Ty ale pouze zlepšují potíže způsobené suchostí a neřeší však jeho příčiny. Přirozenou a velmi účinnou léčbou suchého oka jsou kapky vyrobené z krve pacienta. Ty obsahují řadu přirozených léčebných látek, které regenerují povrch oka. Mezi novější způsoby patří léčba speciálním přístrojem, který stimuluje nervy v oblasti slzných žláz v očním víčku a tím aktivují jejich činnost. Účinnou léčbou je i akupunktura. Musí však být prováděna odborníkem, který je na akupunkturu pro léčbu suchého oka speciálně vyškolený. 

Jak syndromu suchého oka předejít? Důležitá je prevence. 

  • Při čtení, práci s počítačem a delším soustředění si dělejte přestávky. Oči promrkejte a na chvíli zavřete. 
  • Vyhněte se dlouhému pobytu v prašných prostorech. Používejte ochranné brýle. 
  • Klimatizaci v autě nebo větrák nastavujte tak, aby vám nefoukaly do očí. 
  • Při dlouhodobé práci na počítači doporučujeme nosit brýle blokující modré světlo, které přinesou očím úlevu a zmírní podráždění. 
  • Nepoužívejte oční kapky s konzervanty. 
  • Dbejte na správnou hygienu očí. Používejte kosmetiku určenou pro použití na oční okolí. 
  • Choďte častěji do přírody a pijte dostatek tekutin.
  • Doporučujeme užívat vhodné doplňky stravy, například Gemioptal Herbal, který se doporučuje nejčastěji lidem s podrážděnýma očima z důvodu nedostatku slz nebo jejich snížené kvality.