Jak si zvyknout na nové brýle?

Máte nové brýle, ale místo ostrého obrazu máte s viděním problémy a cítíte se nekomfortně? Nemusíte mít obavy, je to normální. Oči si na tuto změnu musí zvyknout. Máme pro vás pár tipů, jak se s nepříjemnými pocity rychleji vypořádat. 

I když už nosíte brýle dlouho a došlo jen ke změně korekce a nebo máte brýle úplně poprvé, oči a mozek musí tuto změnu zpracovat. Centrum zraku se nejdříve potřebuje adaptovat na nové, značně zlepšené zrakové vjemy.  To se může pojit s nepříjemnými pocity. V prvních dnech je běžné pociťovat bolesti hlavy, namáhání očí či slzet. S novými brýlemi můžete mít zkreslené i celkové vidění a vnímání prostoru. Například zakřivený či rozostřený obraz nebo problém s vnímáním hloubky. To je však jen dočasné. Zvyknout si někomu trvá pár dní někomu i dva týdny, je to velmi individuální.

Jak si rychleji zvyknout na nošení brýlí? 

  • S nošením nových brýlí začněte od dalšího rána. To jsou oči svěží a na nový obraz si budou zvykat odpočaté.
  • Nové brýle noste co nejvíce, nestřídejte je se starými. Zmátli byste tak mozek ještě více.
  • Udržujte skla brýlí čisté. Šmouhy, prach a další nečistoty by váš zrak více namáhaly.
  • V prvních dnech, pokud je to možné, omezte práci na počítači, dívání se na televizi či do jiných obrazovek. Pokud to nelze, dělejte si od monitorů pauzy. Budete tak oči méně zatěžovat.
  • Oči procvičujte soustředěním na různé vzdálenosti. Zadívejte se na něco v dálce, poté se podívejte směrem dolů a pak zaostřete na blízko. Ostření střídejte a vybírejte si přitom objekty v různých vzdálenostech.

Pokud problémy budou přetrvávat i po týdnu kontaktujte svého očního lékaře či optometristu.