Ideální brýle do práce

Nejvhodnější brýle do práce se odvíjejí od daného zaměstnání a oční vady pracovníka. Náročné jsou pro oči především zaměstnání v prašném prostředí, při dlouhodobé práci na počítači a při řízení. Připravili jsme pro vás několik rad, jaké brýle do zaměstnání vybrat.

DLOUHODOBÁ PRÁCE U PC – při práci za monitorem jste dlouhodobě vystaveni umělému modrému světlu a díváte se dlouho do jedné vzdálenosti. S tím můžou být spojené potíže jako suchost očí, bolesti hlavy, problémy se spánkem, mlhavé vidění, apod. Ať už máte dioptrie či nikoliv, doporučujeme si pořídit brýle s čočky s ochranným filtrem modrého světla. Další možností jsou takzvané Office čočky (kancelářské) – fungují na principu postupných dioptrií a mají široké zorné pole. Jsou určeny pro práci na PC a střídanou práci, kde ostříme na blízko a střední vzdálenost.

PRÁCE PŘI KTERÉ ČASTO STŘÍDÁME ZAOSTŘENÍ NA BLÍZKO I DÁLKU – v tomto případě jsou nejideálnější variantou multifokální skla. S nimi je možné ostré vidění na dálku, střední vzdálenost i na čtení. Vyšší řada multifokálních čoček bývá častou volbou i pro práci na PC. 

PRAŠNÉ PROSTŘEDÍ – zde dostávají brýlová skla opravdu zabrat. Byť se v dnešní době používají téměř výhradně plastové brýlové čočky, tak v zaměstnání, kdy se člověk pohybuje v extrémně prašném prostředí (truhlář, řemeslník, dělník…), jsou možnou variantou čočky minerální (skleněné). Povrch je odolnější proti poškrábání, ale naopak oproti klasickým plastovým jsou křehčí a těžší. 

ŘIDIČ – pokud trávíte spoustu času za volantem, můžou pro vás být ideální volbou čočky pro řidiče. Tyto brýlové čočky mají speciální antireflexní úpravu, která výrazně snižuje oslnění jak od protijedoucích aut, tak i od pouličního osvětlení. Tento typ antireflexního filtru lze použít i u samozabarvovacích čoček, které jsou přímo určeny pro řidiče (drivewear).  V základu mají žluté zabarvení, které je perfektní i do zhoršených světelných podmínek. Na slunci se tyto čočky zbarví do tmavě hnědé barvy, a tak oči chrání před UV zářením. V případě nutnosti korekce na dálku i blízko se zde nabízí i multifokální skla s touto povrchovou úpravou.

Všechny brýlové čočky se nabízejí jak v základní povrchové úpravě, tak i v kvalitnější (dvojité tvrzení, vrstvy pro snadnější čištění, apod.). Pokud chce zákazník brýle používat často, vyplatí se investovat do lepší povrchové úpravy. Čočky se budou pak lépe čistit, povrch bude odolnější, tudíž při správném užívání a správné péči bude delší i jejich životnost.