Vetchozrakost

Vetchozrakost neboli presbyopie je oční vada, která souvisí se stárnutím organismu a tedy i oka. Projevuje se neschopností oka zaostřit na blízko. Často k ní dochází už kolem 45. roku, kdy má dotyčný potřebu si při čtení oddalovat text od očí.

Při vetchozrakosti (presbyopii) věkem dochází ke zcela běžné ztrátě pružnosti čočky. Prvních příznaků si lidé všimnou po čtyřicátém věku, kdy začnou mít problémy s přečtením drobného textu – například SMS. Nejrychleji se projevuje u lidí trpících dalekozrakostí, zatímco krátkozrakým lidem se vada může projevit až po delší době. Většinou po šedesátce se situace ustálí a dále se již moc nemění. Není to tedy oční vada v pravém slova smyslu, ale spíše přirozený důsledek stárnutí organismu.

Mezi dalšími příznaky vetchozrakosti, o které se mluví také jako o “syndromu krátkých rukou”, mohou být zamlžené vidění, zhoršené vidění na krátkou vzdálenost za šera, únava a bolest očí nebo bolest hlavy.

Ke korekci presbyopie je možné využít jak dioptrické brýle (včetně brýlí na čtení), tak multifokální kontaktní čočky. Pokud máte podezření na počáteční příznaky vetchozrakosti, měli byste navštívit svého očního lékaře, který s vámi probere ideální možnost korekce přímo pro vás. S konkrétním výběrem vám poté rádi pomůžeme přímo na pobočce optiky Gemini.