Jak se vyhnout mlžení brýlí v roušce?

Nosíte brýle a obtěžuje vás nošení roušky? Přemýšlíte, jak se v této době správně starat o kontaktní čočky? Máme pro vás tipy, jak se vypořádat se zamlžením brýlí, jak je čistit a jak se chránit před nákazou, pokud nosíte čočky.

Brýle, ať už dioptrické, nebo sluneční, se doporučuje nosit jako ochranu očí před infikovanými kapénkami spolu s ochranou dýchacích cest a rukou. Lidé, kteří nosí brýle a zároveň používají roušky či jiné ochranné prostředky, se často setkávají se zamlžením brýlí. Uživatelé kontaktních čoček si často stěžují na pocit suchého oka. Jak se s problémy vypořádat?

  1. Vyberte si vhodnou ochranu dýchacích cest
    Roušku nebo respirátor je vhodné vybrat tak, aby horní okraj co nejvíce přiléhal k nosu. Tak se vyhnete dýchání vzduchu směrem k brýlím a zamezíte tak mlžení. V tomto případě jsou nejvhodnější klasické zdravotnické roušky, respirátory nebo i látkové roušky se všitým drátkem.
  2. Upravte si posazení brýlí
    Brýle byste měli nasazovat tak, aby dosedly na roušku a přitlačili ji k nosu. Měli byste je posunout mírně dolů k nosu a vyhýbat se dotýkání obrouček.
  3. Brýle pravidelně čistěte
    Brýle byste měli také pravidelně čistit, a to vždy po příchodu domů. Umýt vlažnou vodou s jemným saponátem a osušit hadříkem z mikrovlákna.
  4. Pozor na dezinfekci
    Brýle nikdy nečistěte dezinfekčními prostředky na bázi alkoholu ani jinými agresivními přípravky – mohly by se poškodit.
  5. Spreje proti zamlžení brýlí a anti-fog
    Dobrý způsob, jak se vyhnout mlžení brýlí je použití speciálního antifog hadříku, případně aplikace spreje proti zamlžení brýlí. Nejlepší variantou je však pořídit brýle se sklíčky anti-fog, které se nemlží.
  6. Používání kontaktních čoček
    Problému se zamlžením brýlí se také vyhnete použitím kontaktních čoček. Nejhygieničtější variantou jsou jednodenní čočky. Před každou jejich aplikací a vyjmutím si nezapomeňte pečlivě umýt ruce. Čočky byste si měli nasazovat ještě před nasazením roušky. Vyhněte se také dotýkání tváře nebo očí. Tak jako u brýlí i zde je velmi důležitá vhodná volba roušky, která perfektně přiléhá k nosu, protože tím předejdete vysušování očí. Také pomáhá oči častěji zvlhčovat očními kapkami. Vhodné kapky do očí vám pomůže vybrat váš optik.