Jak správně pečovat o sluneční brýle?

Sluneční brýle jsou pro většinu Čechů během letních měsíců nezbytností. Většina z nich se o ně ale špatně stará. Pravidelná péče je ovšem pro to, aby sluneční brýle správně chránily zrak, zásadní.

Základní péče o sluneční brýle zahrnuje pravidelné správné čištění. Péče o sluneční brýle je totožná jako péče o klasické dioptrické brýle. Brýle by měli jejich majitelé čistit mikrovláknem nejlépe v kombinaci s čisticím sprejem k tomu určeným. Vyvarujte se otírání brýlí nevhodnými materiály (oděv, papírový kapesník, apod.), to je totiž může nevratně poškodit. Nejvhodnější je kupovat čisticí přípravky přímo v optice. V naší optice vám zároveň poradíme s typem přípravku, který je pro dané brýle vhodný.

Doporučujeme, aby si lidé minimálně jednou za sezónu nechali sluneční brýle vyčistit přímo v optice. Profesionální čištění je velmi důležité. V místech, kde se sluneční brýle dotýkají kůže, může docházet k hromadění nečistot, které se mohou stát příčinou kožních problémů.

Věnujte pozornost také opotřebení materiálu či jakémukoliv poškození. Tak jako každý materiál i materiál slunečních brýlí začne po čase stárnout, křehnout a opotřebovávat se. Pokud jsou skla brýlí poškrábaná, je jejich výměna na místě okamžitě. Přibývající škrábance na slunečních brýlích vedou ke snižování ochrany proti UV záření ze slunce. Postupem času klesá i samotná UV ochrana. Kvůli tomu se brýle doporučují měnit každé 2 roky.

K péči o sluneční brýle patří i jejich správné sundávání a ukládání. Nejčastější chyba, kterou lidé dělají, je, že sundávají brýle jednou rukou nebo nosí brýle ve vlasech či za výstřihem. Dochází tím k jejich pokřivení a hrozí vylomení stranic. Jak pro klasické brýle, tak i pro ty sluneční platí, že by měly být uschovány v pevném pouzdře.