Vyznejte se v nejčastějších očních vadách

Většina lidí s oční vadou vidí rozmazaně, mlhavě, nemůžou přečíst text v novinách nebo nevidí obličej proti jdoucího člověka, ale neví, co jim špatné vidění způsobuje. Často to lidé řeší nákupem hotových brýlí v supermarketech, přitom neví, jakou vadu přesně mají a jaké dioptrie pro správnou korekci potřebují. Jaké jsou tedy ty nejčastější oční vady?

Krátkozrakost

Tato oční vada je nejběžnější a často je považována za civilizační onemocnění. Krátkozrakost neboli myopie je oční vada, při které pacient vidí dobře blízké předměty, ale vzdálené předměty vidí rozostřeně. Je způsobena tím, že se paprsky světla sbíhají před sítnicí oka. Obraz se tak na sítnici nepromítá ostře a je rozmazaný. Krátkozrací lidé potřebují korekci dioptrií s mínusovou hodnotou. Krátkozrakost člověku může ovlivnit každodenní život, ať už při sportu, řízení či ve škole. Pokud člověk pociťuje zhoršení zraku, doporučujeme objednat se na měření zraku v našich optikách, případně navštívit očního lékaře, aby mu byla doporučena vhodná korekce. Nejčastěji se vada koriguje brýlemi s mínusovým brýlovým sklem, kontaktními čočkami nebo laserovou chirurgií.

Dalekozrakost

Dalekozrakost neboli hypermetropie je oční vada, při které pacient vidí dobře vzdálené předměty, ale blízké předměty vidí rozostřeně. Je způsobena tím, že se paprsky světla sbíhají až za sítnicí oka. Obraz je tak rozostřený. Potřeba dioptrií se označuje plusovou hodnotou. Drobnou vadu zpravidla člověk nevnímá, oko si ji dokáže samo korigovat. Pokud je už vada rozsáhlejší, projevuje se nejčastěji problémy při čtení, způsobuje u lidí tzv. dlouhé ruce. Dalekozrací lidé si často musí předmět od očí oddálit, aby text přečetli. Stejně jako krátkozrakost se koriguje kontaktními čočkami, brýlemi, avšak s plusovým sklem. Řešením odstranění dalekozrakosti je také laserová operace očí.

Astigmatismus (Cylindrická vada)

Astigmatismus je vada, která se často vyskytuje společně s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí. Tuto vadu způsobuje nesouměrný tvar rohovky (přední část oka), která není kulatá, ale mírně podlouhlá – obraz se tak láme pod nevhodným úhlem. Lidé s astigmatismem vidí mlhavě nebo rozmazaně. Vada se koriguje brýlemi s cylindrickým sklem, laserovou chirurgií, jen výjimečně kontaktními čočkami.