Výběr slunečních brýlí není radno podceňovat. Na co se zaměřit?

V letních měsících jsou naše oči vystaveny vícero rizikům než po zbytek roku. Před nebezpečným slunečním záření si nezapomínejte zrak správně chránit. Výběr kvalitních slunečních brýlí hraje významnou roli, ale jak takové brýle mají vypadat?

Nadměrné sluneční záření představuje pro lidský zrak značné riziko. Dlouhodobé vystavení oka intenzivním paprskům může způsobit např. šedý zákal, v krajních případech poškození sítnice, zánět spojivek či rakovinu kůže očních víček. Lidé bohužel stále upřednostňují cenu před kvalitou a riskují tím poškození zraku. Kupují si tmavé brýle bez UV filtru, které mohou být pro oči škodlivější než brýle žádné. Pod tmavými skly se zornice rozlišují a do očí tak (nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem) proniká více slunečních paprsků, které mohou zrak ohrozit. 

Kritéria kvalitních brýlí

Kvalitní sluneční brýle, které vám poskytnout dostatečnou ochranu před UV záření, by měly mít dvojí označení. První je CE označení shody (přímo na stranici brýlí), druhé určující kategorii filtru. Pokud toto prodejce není schopen dodat, nemůžeme si být ochrannou jisti. Při výběru brýlí také věnujte pozornost velikosti a tvaru. Měly by dobře sedět na nose i na spáncích. Neměly by nikde tlačit. Tvar je spíše individuální. Obecně platí, že by sluneční brýle měly zakrývat a tím chránit okolí oka, kde je kůže velmi citlivá.

Sluneční brýle pro děti

Ochrana dětských očí je neméně důležitá. I u dětí by mělo platit pravidlo, aby brýle dobře seděly za ušima a na kořeni nosu. Také by měly pokrýt celé okolí oka tak, aby nedocházelo k bočnímu průniku UV záření. Obruby by měly být z bezpečného, antialergenního, pružného a pevného materiálu. Řasy by se při mrkání neměly dotýkat brýlových čoček. Co se týče skel, pro děti nejsou vhodné příliš tmavá skla. Ta totiž mohou dětskému zraku škodit. Pokud se dítě léčí s tupozrakostí, na sluneční brýle zapomeňte nehledě na počasí. Zde je důležitější korekce oční vady než nošení slunečních brýlí. I kvalitní čiré dioptrické brýle mají ve sklech UV filtr, takže dětské oči jsou i tak chráněny. V našem podnebném pásu u malých dětí do dvou let nejsou sluneční brýle příliš vhodné kvůli riziku vzniku světloplachosti. Zrak dětí se v tomto věku stále rozvíjí. V tomto období postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. Ideální však je dítě slunečním paprskům příliš nevystavovat.  

Polarizační brýle

Už jste určitě nejednou slyšeli o polarizačních brýlí. Polarizační čočky jsou ideální zvláště pro řidiče, lyžaře, rybáře a vyznavače vodních sportů. Obsahují tzv. polarizační filtr, který blokuje oslnivé odlesky od protijedoucích vozidel, mokré vozovky či vodní hladiny. Zlepšují vnímání hloubky i ostrosti barev. Není to ale úplně 100%.

Barvy skel slunečních brýlí

Černá/šedá – pomáhají redukovat prudké světlo, snižují oslnění a zároveň udržují barvy přirozené.  

Zelená – ideální při řízení, chrání před oslněním, ale nemají vliv na vnímání barev. Dokáží snížit jas a zvýraznit stíny. Hodí se na každodenní nošení.

Hnědá/měděná – zvýrazňují kontrast, mírně redukují modrou část spektra. To se hodí zejména na sněhu, třeba na lyžích nebo snowboardu. Jsou také vhodná pro řízení auta.

Žlutá/zlatá – modrou složku světla sníží opravdu podstatně. Výsledkem je vysoce kontrastní obraz, například v mlze nebo při sledování objektů proti nebi. Ovšem pozor, tahle barva skel zkresluje vzdálenosti a snižuje schopnost vnímat nebo rozeznávat jednotlivé barvy. Nejsou tedy vhodné například pro řízení.