Nezapomínejte na ochranu očí při letních radovánkách

Teplé letní měsíce s sebou přináší spoustu zábavných venkovních aktivit, ale s nimi i nástrahy, které mohou náš zrak podráždit a i trvale poškodit. Jak se jim tedy nejsnáze vyvarovat?

Kvalitní sluneční brýle jsou základ

Opalovací krém a sluneční brýle, dvě věci na které snad při balení kufrů myslí každý. Sluneční brýle ale nepatří pouze na dovolenou. Stejně jako opalovací krém byste je měli při slunečných dnech venku nosit pravidelně. Dlouhodobé vystavení intenzivním slunečním paprskům může způsobit šedý zákal a ve výjimečných případech i poškození sítnice. Sluneční záření také může být příčinou vzniku rakoviny kůže očních víček a spojivky. Při výběru brýlí se zaměřte na to, aby měly především kvalitní ochranu před UV zářením. Obecně lze říci, že sluneční brýle by měly mít UV filtr 400. V našich optikách vám rádi pomůžeme s výběrem obyčejných i dioptrických slunečních brýlí.

Koupání a kontaktní čočky

Při koupání v přírodě může hrozit vniknutí cizího tělíska do oka (například zrnka písku) nebo třeba zánět spojivek z vody zamořené sinicemi. Nebezpečné jsou sinice hlavně pro malé děti, starší lidi, těhotné ženy, alergiky a nositele kontaktních čoček. Naopak při koupání v bazénech mohou být oči přecitlivělé na chlorovanou vodu. Je proto dobré po každém koupání oči propláchnout čistou vodou nebo použít umělé slzy, které oči zklidní a zbaví případných nečistot. Kontaktní čočky je lepší při koupání použít jednorázové a oči při plavání pod vodou bez plaveckých brýlí vůbec neotvírat. Následně je doporučujeme z oka co nejdříve vyjmout a vyhodit. Pokud plavete s hlavou nad hladinou měli byste mít nasazené sluneční brýle, protože se od vodní hladiny odráží ještě více slunečního světla přímo do očí.

Časté letní úrazy

K nejčastějším úrazům patří poranění ostrým předmětem nebo větví stromu, úder do oka míčem při sportu, popáleniny ale i poleptání oka. Nejdůležitější je při vážném poranění dodržovat zásady první pomoci. Například při zasažení chemickou látkou je nutné oko co nejrychleji vypláchnout a co nejdříve vyhledat odborného lékaře. Zapíchnuté předměty by lidé neměli z očí raději sami vytahovat a s návštěvou lékaře neotálet ani při zdánlivě lehčích úrazech.

Pozor byste si měli dát i při grilování nebo opékání u ohně, kde hrozí popálení rozžhaveným popelem, který vám může vletět do oka.