Výživa pro zdravé oči

Ostré slunce, klimatizace, světlo obrazovek. Zrak je v létě obzvláště namáhán. Jak svému zraku dopřát živiny, které potřebuje? Existuje velká spousta potravin obsahující vitamíny s blahodárnými účinky pro vaše oči.

  • Ryby

Ryby jsou obzvláště bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které obsahují látky prospěšné pro sítnici. Některé studie také potvrdily, že rybí olej může pomoci s problémy suchého oka, které mohou být způsobeny například trávením spousty času za počítačem.

  • Ořechy a luštěniny

Vlašské ořechy, brazilské ořechy, kešu, arašídy nebo čočka jsou také bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Spolu s lněnými, konopnými a chia semínky jsou navíc plné vitamínu E, který působí jako ochrana před volnými radikály a může pomoci snížit riziko rozvoje makulární degenerace a katarakty.

  • Ovoce

Citrusové ovoce, jahody, ananas, kiwi, rybíz nebo mango jsou bohaté na vitamín C, který působí jako antioxidant, který se doporučuje jako prevence poškození očí související s věkem.

  • Zelenina

Listová zelenina jako špenát, kapusta nebo hlávkový salát obsahují látky lutein a zeaxantin spolu s velkým množství vitamínu C. Jsou pro oči velmi dobrým zdrojem antioxidantů.

Mrkví nic nezkazíme. Mrkev je totiž bohatá jak na vitamín A, tak na beta karoten, který jí dodává její oranžovou barvu. Vitamín A má přitom zásadní roli pro zdravý zrak. Je totiž součástí proteinu zvaného rhodopsin, který pomáhá sítnici absorbovat světlo.

  • Maso a vejce

Hovězí maso je bohaté na zinek, který může pomoci předcházet očním onemocněním související s věkem, jako makulární degenerace nebo katarakta. Zinek se také vyskytuje v dalších potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v kuřecích prsou, vepřovém masu, vejcích a mořských plodech. Vejce jsou také excelentním zdrojem luteinu a zeaxantinu a navíc obsahují vitamíny C, E a zmíněný zinek.

Jíst pestrou stravu, která obsahuje hodně ovoce, zeleniny a bílkovin stačí k tomu, aby většina lidí získala správné živiny pro zdraví očí. Lidé, kteří tyto živiny nemohou získat ze stravy, by se měli zeptat svého očního lékaře na doplňky stravy pro zdraví očí.

Doplňky stravy vyvinuté na oční klinice Gemini

  • Gemioptal® FORTE je základním typem přípravku na bázi luteinu, zeaxantinu a ženšenu. V klinické praxi jej doporučujeme zejména jako základní prevenci proti vzniku věkem podmíněné makulární degenerace.
  • Gemioptal® HERBAL je pokročilým produktem na bázi čínských bylin. V klinické praxi Gemioptal® HERBAL doporučujeme nejčastěji lidem s podrážděnýma očima z důvodu nedostatku slz nebo jejich snížené kvality, u sklivcových zákalků a počínající presbyopie.
  • Gemioptal® TOP Q je špičkovým produktem na bázi krystalického luteinu, omega-3 mastných kyselin a zinku. V klinické praxi jej doporučujeme zejména jako rozšířenou prevenci proti vzniku věkem podmíněné makulární degenerace.