Ochrana očí v zimě

Věděli jste, že zimní slunce je pro zrak často nebezpečnější než to letní? V zimě totiž dochází k odrazům slunečních paprsků od sněhu, které mohou zrak potrápit víc než například dovolená u moře. Sněhová pokrývka může zvýšit hladinu UV záření přibližně o 90 procent na čerstvě napadaném sněhu a o 50 procent na sněhu starším. Oproti tomu zelená tráva odráží jen zhruba tři procenta UV záření. V zimních měsících, tak sluneční brýle neslouží pouze jako módní doplněk, ale mají čistě praktický význam.

Pokud se vydáte na hory, ve výbavě by vám neměly chybět kvalitní sluneční a lyžařské brýle. Pokud člověk vyrazí za slunného počasí na svah ve vysokých horách bez slunečních brýlí, hrozí mu například zánět spojivek, ale i trvalé poškození zraku. Mezi nejčastější komplikace patří sněžná slepota. Ta vzniká v důsledku nadměrného vystavení nechráněného oka UV záření ve vyšších nadmořských výškách, kde je dávka záření vlivem odrazu od sněhu velmi vysoká. Projevuje se až po několika hodinách silnou bolestí a světloplachostí. Pokud člověka sněžná slepota postihne je důležité si oči nemnout a vyhledat lékaře. Ten předepíše anestetika a zklidňující oční mast, která bolest zmírní. Sněžná slepota po několika dnech sama zmizí.

Lyžaři s dioptrickými brýlemi se často potýkají s mlžením skel. Pokud při lyžování nosí ochranné lyžařské brýle a v nich mají ještě brýle dioptrické, pak se velmi často optiky zamlží a brýle pak vidění spíše zhoršují, než aby pomáhaly. Ideální situace je, když lyžařské brýle plní pouze ochrannou funkci a sportovec vidí ostře i bez nich. Na ochranných lyžařských brýlích se rozhodně nevyplatí šetřit. Je podstatné, aby materiál, ze kterého jsou vyrobeny, byl kvalitní, aby na obličeji lyžaře dobře seděly a byly vybaveny ochrannou fólií, která brání proniknutí UV záření. Nekvalitní ochranné brýle se mohou při pádu či srážce rozbít. Může tak velmi často dojít k poranění oka. Možným řešením je využití kontaktních čoček. Vybírejte ale takové, které mají vysokou propustnost kyslíku, aby nedocházelo k vysušování očí.