Oční alergie: Jak očím ulevit a čemu se vyhnout?

Výrazné svědění, zvýšené slzení, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání a zarudnutí očí. To jsou příznaky oční alergie, která trápí každého druhého alergika. Není ale vhodné ji brát na lehkou váhu. Neléčená může být pro zrak nebezpečná a dokonce jej může trvale poškodit.

Alergická reakce očí se nazývá alergický zánět spojivek. Obvykle je doprovázen alergickou rýmou. Vyvolávat ji mohou alergie na srst, prach, pyly nebo senná rýma. Ačkoliv se záněty spojivek objevují nejčastěji během jarního období, mohou vznikat po celý rok. 

Člověk může začít být alergický kdykoli v průběhu života, spousta lidí si tak ze začátku ani neuvědomuje, že se o alergii jedná. Otálet s léčbou se ale nemusí vyplatit. Pokud má člověk pocit, že trpí oční alergií, měl by co nejdříve navštívit očního lékaře. 

Jak očím můžete při alergii ulevit:

  • Co nejvíce se snažit chránit oči před kontaktem s alergenem. Pomoci mohou například sluneční brýle.
  • Při pocitu svědění není radno si oči mnout. Při mnutí se totiž může do očí dostat ještě více dráždivých látek. Daleko lepší je podrážděné oči propláchnout studenou vodou.
  • Při zvýšeném slzení očí je lepší slzy nechat stéci a až potom otřít kapesníkem. Určitě byste neměli zbytečně zasahovat do koutků očí, zvláště pouze pomocí prstů.
  • Akutní příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které zmírňují zarudnutí a otok.
  • Na oteklá víčka příznivě působí studený obklad.

Zdůrazňujeme, že při výrazných obtížích nebo při obtížích trvajících déle než 3 dny je třeba bez zbytečných odkladů navštívit svého očního lékaře.