Polarizační sluneční brýle: jak fungují a jaké výhody přináší?

Určitě jste zaznamenali, že některé sluneční brýle nesou označení „polarizační“. Co ale toto označení znamená a jaké výhody brýle s polarizací přináší? 

Co je polarizační filtr?

Polarizační filtry se používají v různých odvětvích. Například fotografové používají polarizační filtr před svůj fotoaparát, aby omezily světlo odrážené od skleněných výloh, vodní hladiny, apod. V oční optice se polarizační filtry nejčastěji aplikují do skel slunečních brýlí. Zdokonalují ostrost vidění, mají schopnost odfiltrovat oslepující horizontální odlesky a v kombinaci s kvalitním UV filtrem zajišťují kvalitní ochranu proti slunečnímu záření, věrnost vnímání barev a viditelnost detailů. Toto ocení hlavně řidiči, vyznavači vodních sportů a rybáři. Polarizační sluneční brýle také raději upřednostníte na dovolené u moře. Na vodní hladinu se podíváte bez obtíží, aniž byste hmouřili oči před oslňujícími odlesky.

Výhody:

  • snižují nepříjemné oslnění a odlesky
  • zajišťují jasnější vidění, lepší vnímání barev a detailů
  • vhodné pro řidiče, venkovní sporty, rybáře
  • zajistí komfortnější pocit při pobytu na slunci, na pláži u moře

Kde se polarizace vzala?

Polarizaci světla poprvé popsal roku 1808 E. L. Malus, když pozoroval přes krystal islandského vápence okna protějšího paláce, v nichž se zrcadlilo slunce. Když jím otáčel měnila se intenzita odrazu na ploše okenních tabulek a v některých polohách odraz dokonce úplně zmizel. Polarizace je, zjednodušeně řečeno, usměrnění kmitů světelného vlnění do jednotlivých rovin. Existuje několik způsobů jak toho dosáhnout. V optice se většinou používají filtry, které propouštějí kmity pouze v jedné rovině, ostatní kmity jsou filtry absorbovány. Polarizace tedy odstraňuje rušivé odrazy světla.

Jak zjistit, že jsou brýle polarizační?

Při výběru polarizačních brýlí si dejte pozor na to, aby brýlové čočky byly opravdu polarizační. To u nás na optikách zjistíte jednoduchým polarizačním testem. Polarizaci si můžete také sami otestovat jednoduchým trikem s mobilním telefonem. Podívejte se na rozsvícený displej mobilního telefonu s polarizačními brýlemi a otočte je do svislé polohy. Pokud brýle opravdu obsahují polarizační filtr, displej se ztmaví.

V očních optikách Gemini i na našem e-shopu nabízíme polarizační brýle různých značek. Na výběr máme jak sportovní modely, tak i módní na běžné nošení. Pokud si nejste s polarizací jistí, náš zkušený personál vám rád s výběrem poradí.