Sluneční brýle nebo ty dioptrické? Jak si nejen v létě chránit zrak?

Spousta nositelů dioptrických brýlí se potýká s problémem, kdy nemohou nosit běžné sluneční brýle. Věděli jste, že ale existuje hned několik variant ochrany zraku před slunečním zářením v kombinaci s dioptriemi? 

  • Dioptrické brýlové sluneční čočky

Ano, dioptrické brýlové čočky se dají barvit a tím vzniknou z běžných dioptrických brýlí sluneční. Dokonce i se všemi ochrannými prvky, které by sluneční brýle měly mít, jako ochrana proti UV záření nebo možnost polarizačního filtru (eliminuje odlesky od rovných ploch jako jsou vodní hladiny nebo mokré silnice).

Výhodou dioptrických brýlových čoček je, že se mohou barvit do jakékoliv barvy. Těmi nejčastějšími jsou: šedá – nezkresluje barvy a tlumí světlo, hnědá – vhodná pro řidiče a do města, zelená G15 – vhodná taktéž pro řidiče i do města (speciálně vytvořená pro piloty). Brýle můžete vybírat také podle intenzity zbarvení.

  • Brýlové obroučky s vlastním magnetickým slunečním klipem (brýle 2v1)

U těchto brýlí byste většinou na první pohled neřekli, že se jedná o dioptrické. Většina slunečních klipů obsahuje i polarizační filtr a všechny obsahují UV400 ochranu.Představují praktické a ekonomické řešení jak mít pořád při ruce dioptrické i sluneční brýle.

  • Samozabarvovací brýlové čočky

Jak už z názvu vyplývá, tento typ čoček se sám zabarvuje vlivem UV záření v kombinaci s intenzitou slunečního záření. Brýlové čočky se zabarvují z téměř čiré (5% zabarvení) do tmavé (80-90% zabarvení). V místnosti se nezabarvují vůbec a mohou tedy sloužit jako klasické dioptrické brýle Jejich adaptace na slunce je rychlá. Jakmile vyjdete ven, rychle se zbarví a jste chráněni před slunečními paprsky. Obsahují také UV 400 ochranu.

Nejsou však vhodné pro děti! (jelikož se brýlové čočky venku vždy zabarví, mohou mít neblahý vliv na vývoj zraku dítěte – světloplachost)

  • Sluneční dioptrické brýle na sport
  • Sportovní sluneční brýle s dioptrickou vložkou:

Tyto sportovní brýle mají k sobě speciální vložku, která se vkládá z vnitřní strany brýlí. Do této vložky se zhotoví čiré brýlové čočky na míru, podle naměřených dioptrií.

  • Sportovní sluneční brýle s vyjímatelnými brýlovými čočkami:

Některé sportovní brýle mají naopak vyjímatelné brýlové čočky, podle kterých se zhotoví zabarvené nebo samozabarvovací dioptrické čočky.