Co je třeba vědět před nákupem prvních brýlí?

Chystáte se do optiky pro své první brýle nebo kupujete první brýle svým dětem? Tady najdete pár rad, jak se v informacích z oční ordinace vyznat a jak se na první návštěvu optiky připravit.

  • Naměřené hodnoty

Pokud vám v ordinaci nebo přímo v optice naměřili mínusové dioptrie (například -2), tak to znamená, že trpíte krátkozrakostí neboli myopií, při které vám dělá problém zaostření na předměty v dálce. V tomto případě na krátkou vzdálenost vidíte bez problému.

V opačném případě, když vám naměří dioptrie plusové (například +2), tak trpíte dalekozrakostí neboli hypermetropií. Při dalekozrakosti vám dělá problém ostření na krátkou vzdálenost, ale do dálky můžete vidět ostře.

Samozřejmě můžete mít také kombinovanou oční vadu nebo třeba astigmatismus, kdy vám je naměřena také hodnota cylindru, kterým je popsaná nerovnost rohovky.

  • Výběr brýlí

Podle dané oční vady a počtu dioptrií byste se měli rozhodnout jak často a při jakých aktivitách budete brýle používat. Pokud je budete mít na každodenní nošení určitě se vyplatí výběr neuspěchat a podívat se po kvalitních modelech. U brýlí na řízení nebo sport můžete vybírat ze speciálně upravených tvarů obrouček i skel. Zvážit byste měli i finanční stránku koupě nových brýlí. Pamatujte přitom na to, že by vám měly brýle nějakou dobu vydržet.

Brýle by vám měly pohodlně sedět, ale hlavně byste se v nich měli cítit dobře. Vybírat můžete podle tvaru obličeje, osobního stylu nebo odstínu pleti.

  • Preferovaný styl

Určitě je super mít uloženou např. v mobilu nějakou inspiraci brýlí, které se vám líbí. Brýle by se měly hodit k vaší osobnosti, ale také módnímu stylu. Rozmyslete si také barvu. Doporučujeme se zamyslet nad svým šatníkem a to nad barvami, které v něm převládají. K nim poté slaďte barvu obrub. Inspiraci mějte, ale do optiky doporučujeme jít nakonec s otevřenou myslí, protože občas člověku nakonec sedne to, co by si sám nikdy nevybral. 

Rozhodně si na výběr brýlí vyhraňte dostatek času. Určitě také stojí za zvážení přivést si s sebou poradce, ale rádi vám se vším poradíme i my přímo v optice. 🙂