Velký sen rodáka z Prostějova – Otto Wichterle a jeho vynález kontaktních čoček

Otto Wichterle pocházel z Prostějova. Narodil se do dobře situované a vzdělané rodiny. 

V dětství jej ale postihly vážné zdravotní problémy. Lékaři mu tehdy dávali jen malou šanci na uzdravení. Svou houževnatost však Otto ukázal již jako malý chlapec. Nejenže se uzdravil, ale vystudoval jako premiant, dokonce dokončil doktorát. 

Nejvýraznější objev jeho kariéry přišel během působení v baťovských závodech ve Zlíně. 

V roce 1952 jej napadla převratná myšlenka. Stalo se tak při náhodném rozhovoru, kdy spolucestující četl odborný článek o možnostech chirurgické náhrady oka. Do té doby používané materiály měla vystřídat umělá hmota. Pro tyto účely se snažil najít biologicky snášenlivý vodě propustný materiál. To se podařilo v roce 1955, kdy dílem další náhody 

v laboratoři objevili hydrogel. Následovaly řady pokusů. Kýženou podobu materiálu získal Wichterle až v doma sestavené improvizované laboratoři. Vynález Otty Wichterleho – kontaktní čočky – dodnes slouží miliónům lidí po celém světě. 

V roce 1999 byly uvedeny na trh první silikon-hydrogelové čočky. Tento nový materiál spojuje výhody vysoké vzduchové propustnosti silikonu s komfortem běžných hydrogelových čoček používaných posledních 30 let. Kontaktní čočky mohou být rozděleny podle korekce očních vad, podle délky nošení (jednodenní, čtrnáctidenní a měsíční) a podle barev, kterými lidé mohou změnit zbarvení svých očí (mohou být dioptrické i pouze kosmetické).

Typy kontaktních čoček podle korekce oční vady:

  • Sférickéurčeny pro korekci dalekozrakosti a krátkozrakosti.
  • Torickéurčeny pro korekci astigmatismu.
  • Bifokálníkontaktní čočky umožňující ostré vidění do dálky i do blízka.
  • Multifokálníumožňují ostré vidění na všechny vzdálenosti. Ideální volba při vetchozrakosti.