Klasická kniha nebo spíše elektronická čtečka? Co zvolit, abychom si nepoškodili zrak

Chladné počasí ještě stále vybízí k tomu vzít si oblíbenou knihu a v teple si číst. Ačkoliv klasickou knihu nic tak úplně nenahradí, v dnešní době čím dál více lidí sahá po elektronické čtečce. Otázkou ovšem zůstává , zda používání elektronických čteček neškodí zraku více než klasická kniha?

Elektronické knihy je možné číst na mobilu, tabletu, čtečce, případně i notebooku. Nejšetrnější ke zraku je ale elektronická čtečka. Je totiž uzpůsobena tak, aby oči co nejméně namáhala. Jiná elektronická zařízení, ačkoliv na nich můžete využít noční režim, případně jinou úpravu, se stále klasické knize nepřiblíží tak, jako právě čtečka. Oproti klasickým knihám je největší výhodou jejich skladnost. Elektronickou čtečku můžete vzít s sebou do batohů či kabelky. Zároveň pokud máte možnost připojení k internetu můžete mít v čtečce více než jednu knihu.

V případě, že trpíte nějakou dioptrickou vadou, čtečky umožňují si text dle potřeby přiblížit nebo oddálit. Také nabízí možnosti úpravy textu, zvýraznění či psaní poznámek.

Ať už si vyberete čtečku nebo klasickou knihu, nezapomínejte se čas od času zadívat do dálky. Při dlouhém čtení totiž hrozí podráždění očí nebo jejich suchost. Pokud byste začali pociťovat, že je vaše vidění rozmazané či se celkově necítíte komfortně, doporučujeme Vám zajít si nechat změřit zrak. V kterékoliv z našich optik vám zrak změříme zdarma, stačí si jen vybrat některou z našich poboček a zarezervovat si svou návštěvu.

Pro zdraví očí je důležité také vhodné osvětlení. Malá baterka nebo šero nejsou určitě vhodné ke čtení knih. Pokud si rádi čtete před spaním, zvolte lampičku s teplejší barvou žárovky a nižší intenzitou světla. Jestliže máte na čtení vhodné světelné podmínky, vidíte ostře, nemusíte mít strach ani z elektronické čtečky, ani z knihy. Žádná z této dvojice vám oči nezkazí.