Jak si správně čistit brýle?

Pokud chceme, aby nám brýle dlouho a dobře sloužily, je potřeba o ně pečovat. Na to ale většina lidí zapomíná. Největší problém bývá hlavně u čistění, při kterém  se často používá špatný materiál nebo čisticí prostředek. Právě nesprávná péče vede nejčastěji k poškození brýlových čoček. Jak se tedy o své brýle správně starat?

Brýle nikdy nečistěte na sucho, s použitím části oděvu nebo papírových kapesníků či ručníku. Drobné nečistoty a hrubá struktura materiálu narušují povrch brýlových skel. Takovéto poškození sklíček ve středové oblasti zhoršuje vidění a jedinou možností nápravy je jejich výměna.

K čištění brýlových čoček proto používejte vždy jen mikrovlákna k tomuto účelu určená v kombinaci s čistícími spreji. Brýle lze opláchnout vlažnou tekoucí vodou s jemným saponátem (vhodné pro všechny typy skel a povrchových úprav).  Vyvarujte se saponátů s přídavkem změkčovadel a výživných olejů na pokožku, které zanechávají na brýlových čočkách mastný film.

Lihové čističe obsahující alkohol by se neměly používat na brýle z neprobarveného plastu nebo např. z materiálu Ultem (odlehčené brýle). Barva nebo barevná folie by se mohla z brýlové obruby oloupat. Lihové čističe také nejsou vhodné pro čištění brýlových skel z polykarbonátů a slunečních brýlí, mohlo by dojít k popraskání materiálu. Lihovým přípravkem se můžou čistit kovové obruby, ale je důležité je používat s velkou opatrností. V každém případě se vyhněte použití agresivních čističů, např. syntetických ředidel.

Jednou za měsíc byste si měli brýle nechat vyčistit ultrazvukem. Čištění brýlí ultrazvukem je moderní a efektivní metoda pro hloubkové odstranění nečistot. V našich optikách toto čištění provádíme pro naše zákazníky zdarma. Stačí přijít během otevírací doby do některé z našich optik a během chvilky budete mít brýle vyčištěné.