Šedý zákal – příznaky a léčba

Onemocnění, které v Česku postihuje až půl milionu lidí. Nedá se léčit léky. Jediný způsob, kterým se pacient může šedého zákalu zbavit, je bezbolestná operace. Pravidelné vyšetření zraku a včasná návštěva očního lékaře je pro úspěšnou léčbu zásadní. 

Šedý zákal neboli katarakta je velmi časté onemocnění oka, které souvisí s jeho přirozeným procesem stárnutí. Nejčastěji se projevuje u pacientů vyššího věku. Postihuje až 90 % populace ve věku nad 75 let. Může se objevit ale i u mladých lidí či dětí. 

Při tomto onemocnění se lidská čočka zakalí, ztratí svou transparentnost. Mezi nejčastější příznaky katarakty patří snížená zraková ostrost, odlišné vnímání barev, zamlžené či dvojité vidění, případně zvýšená citlivost na světlo. Šedý zákal nelze léčit pomocí léků, dioptrických pomůcek nebo cvičením. Jediným řešením je operace. Díky soudobé oční chirurgii se jedná o běžný ambulantní zákrok, kdy se odstraní zkalená oční čočka a nahradí se čočkou umělou.  

Příznaky u počáteční katarakty člověk prvně nemusí ani vnímat. Proto je důležitá prevence. Na vyšetření k očnímu lékaři či optometristovi bychom měli chodit alespoň jednou za dva roky, ve věku nad 40 let by to mělo být jednou ročně. Pokud pacient začne pociťovat jakékoliv zhoršení zraku, měl by očního lékaře či optometristu vyhledat co nejdříve. V našich optikách vám profesionálně změříme zrak zdarma. Díky měření zraku můžeme i včas odhalit případná oční onemocnění např. kataraktu, která jsou potřeba konzultovat s očním lékařem. 

Objednejte se na měření zraku zdarma do oční optiky Gemini jednoduše online. Zdarma a bez podmínek.