Únava a pálení očí: co to způsobuje a jak tomu předcházet?

Více než polovina populace má dioptrickou vadu, aniž by o ní věděla, dokud nezačnou pociťovat nějaké přidružené příznaky. Jedná se o dalekozrakost neboli potřebu brýlí na čtení. Nejčastěji si člověk všimne, že je něco v nepořádku, až nemůže zaostřit na blízké předměty, pociťuje tlak v očích, trápí ho bolesti hlavy nebo až závratě. Zjistěte, jak těmto příznakům předcházet a jak svým očím ulevit.

Mladí lidé mají ještě silnou schopnost zaostřovat na blízké předměty, tudíž jim po většinu času nedělá problém si dioptrickou vadu vykompenzovat vlastním úsilím, avšak na úkor velké námahy svalů uvnitř oka, které jsou vystaveny nepřetržité zátěži. Nejvíce namáhané jsou oči po dlouhém čtení nebo nepřetržité práci na počítači. Při přetížení může oko reagovat podrážděností, rozmazaným viděním, bolestí hlavy, pocitem tlaku v očích.

Dalším přidruženým problémem je snižování frekvence mrkání. Uvědomili jste si někdy, jak často mrkáte při pohledu do dálky a že při koukání do počítače skoro ani nemrknete? Tím vzniká problém s kvalitou a množstvím slzného filmu. Oko osychá a je dříve podrážděné, zarudlé a po čase může reagovat naopak silnou slzavostí neboli syndromem suchého oka. V takovém případě dochází k narušení poměru složek obsažených v slzném filmu, které by správně měly pokrýt rovnoměrnou vrstvičkou povrch oka a zůstat tam, aby chránila její povrch, a nikoliv slzet přes okraje víček.

Existuje řada možností, jak svým očím v těchto případech ulevit. Vše začíná u správné korekce a nošení brýlí, či kontaktních čoček s vhodnou dioptrickou hodnotou. U brýlí je také možné zvolit povrchovou úpravu s modrým filtrem, který chrání oči před škodlivým modrým světlem, vycházejícím z obrazovek. Nejvíce je ocení lidé během náročného období studia, ale i v práci, vyžadující několikahodinové soustředění u počítače. S výběrem vhodných brýlí vám poradí zkušený optik.

Rady na závěr:

  • Pravidelné pauzy – využijte pravidla 20-20-20, kdy si po každých 20 minutách dáte pauzu od vašeho digitálního zařízení a po dobu 20 sekund se budete dívat na věci vzdálené asi 20 metrů. V ideálním případě pravidelně provozujte tzv. oční jógu.
  • Časté mrkání – zaměřte se na mrkání, kdy zcela dovřete víčka a tím lépe zvlhčíte oči.
  • Zvlhčující kapky – pokud pocit suchého oka přetrvává, můžete využít zvlhčující kapky.
  • Doplňky stravy proti suchému okuGemioptal Herbal jsou doplňky stravy vyvinuté na očních klinikách Gemini, které se v klinické praxi doporučují z důvodu nedostatku slz nebo jejich snížené kvality.
  • Měření zraku – to nejlepší, co pro své oči můžete udělat, je konzultace s optometristou, který doporučí nejvhodnější řešení vaší vady a poradí vám i s výběrem brýlí s vhodnými skly.