Jak vybrat kvalitní sluneční brýle?

Prosluněné dny jsou tady. Nezapomínejte si před slunečním zářením správně chránit zrak. Výběr slunečních brýlí byste neměli podceňovat.

Nadměrné sluneční záření představuje pro naše zdraví značné riziko. Tak, jak svou pokožku chráníme krémy s UV ochranou, je potřeba oči chránit kvalitními slunečními brýlemi. Na trhu bohužel stále najdeme brýle, které jsou jen zatmavené, ale žádnou ochranu neposkytují. Takové brýle jsou pro naše oči škodlivější, než kdybychom žádné neměli. Jak tedy poznat sluneční brýle, které nás opravdu před škodlivým záření ochrání?

Kvalitní sluneční brýle, které vám poskytnout dostatečnou ochranu před UV zářením, by měly mít dvojí označení. První je CE certifikát a zároveň stupeň ochrany. Dívejte se po brýlích s UV400, to znamená, že brýlové čočky absorbují UV záření s vlnovou dékou 400 a méně nanometrů. Chrání tak proti celému spektru UVA u UVB paprsků. Druhé označení určuje kategorii filtru (0-4), která udává míru zatmavení. Pokud toto prodejce není schopen dodat, nemůžeme si být ochrannou jisti. Pokud trávíte hodně času za volantem či jste vyznavači vodních sportů měli byste se poohlédnout po polarizačních brýlí. Obsahují tzv. polarizační filtr, který blokuje oslnivé odlesky od protijedoucích vozidel, mokré vozovky či vodní hladiny. Zlepšují vnímání hloubky i ostrosti barev.

Zbarvení slunečních čoček není jen módní záležitostí, ale mají své specifické vlastnosti.

Černá/šedá – pomáhají redukovat prudké světlo, snižují oslnění a zároveň udržují barvy přirozené.

Zelená – ideální při řízení, chrání před oslněním, ale nemají vliv na vnímání barev. Dokáží snížit jas a zvýraznit stíny. Hodí se na každodenní nošení.

Hnědá/měděná – zvýrazňují kontrast, mírně redukují modrou část spektra. To se hodí zejména na sněhu, třeba na lyžích nebo snowboardu. Jsou také vhodná pro řízení auta.

Žlutá/zlatá – modrou složku světla sníží opravdu podstatně. Výsledkem je vysoce kontrastní obraz, například v mlze nebo při sledování objektů proti nebi. Ovšem pozor, tahle barva skel zkresluje vzdálenosti a snižuje schopnost vnímat nebo rozeznávat jednotlivé barvy. Nejsou tedy vhodné například pro řízení.

Kvalitní obruby

Při výběru se nezapomeňte zaměřit i na kvalitu a zpracování obruby. Rám by měl být odolný, pevný, ale zároveň lehký. Neměl by nikde dřít a tlačit, zejména na nose, spáncích či za ušima. Váha brýlí by měla být rozprostřena stejnoměrně mezi ušima a nosem. Skvělou volbou budou brýle s kvalitního polykarbonátu, acetátu či ušlechtilého kovu.