Proč nepoužívat vlhčené ubrousky na čištění brýlí?

Jednorázové vlhčené ubrousky jsou často považovány za praktický prostředek k rychlému a snadnému čištění brýlí. Slibují, že odstraní mastnotu a skvrny a zanechají vaše brýle čisté. Nicméně, existuje několik důvodů, proč byste se měli dlouhodobému používání zvláště levných ubrousků vyvarovat.

Levné vlhčené ubrousky ze supermarketů jsou obvykle napuštěné lihem, který může poškozovat materiál brýlových obrub. Zejména u plastových obrub může alkohol materiál rychleji vysušovat. To může vést ke křehkosti a vzniku bílých skvrn na obrubě. Dokonce výrobci lehčených plastových materiálů čištění alkoholem přímo nedoporučují.

Používání jednorázových vlhčených ubrousků také narušuje povrchovou úpravu brýlových čoček. Na povrchu skel se mohou objevit mapy a skvrny, které nám můžou bránit v zorném poli. Pokud se na čočkách objeví jakýkoliv defekt, je nutné je kompletně vyměnit.

Samotný hadřík vlhčeného ubrousku je často hrubší než klasické mikrovlákno. Při otírání brýlí může tato hrubost způsobit poškrábání a poškození povrchových úprav skel.

Pokud chceme, aby nám brýle dlouho a dobře sloužily, je potřeba o ně pečovat. Jak se o brýle správně starat?