Multifokální brýlové čočky – jak si na ně rychle zvyknout?

Pravděpodobně už jste o nich slyšeli – brýle, které pomáhají ostře vidět na všechny vzdálenosti. Pokud vás obtěžuje neustále střídaní, sundávání a nasazování brýlí, pak mohou být multifokální čočky právě pro vás.

Jedná se o brýlová skla, která jsou zabroušená tak, aby měla v horní části dioptrie na dálku a směrem dolů se postupně zvyšovaly až na požadovanou hodnotu dioptrií na blízko. Jsou zároveň vhodné i jako brýle na čtení, které si nemusíte neustále nasazovat. 

Na rozdíl od klasických jednoohniskových čoček je potřeba si na ta multifokální nejprve zvyknout. Například na natáčení hlavy do stran z důvodů rozostřené periferie, nebo na to, že si nevidíte pod nohy (ve spodní části brýlových skel jsou dioptrie pouze na čtení). Proto při prvních krocích s multifokálními skly pozor na schody. Ze začátku můžete pociťovat také vedlejší účinky jako bolest hlavy nebo nevolnost. 

Doba návyku se u každého liší, průměrně to trvá asi měsíc, než se člověk s multifokálními čočkami naučí perfektně fungovat. Odměnou je mu komfort pouze jedněch brýlí, které nemusí vůbec sundávat a využijete je na všechny vzdálenosti. Samozřejmě se čočky nabízejí v různých povrchových úpravách, včetně samozabarvovací varianty, která pak pokryje i sluneční brýle.

Naše tipy pro co nejrychlejší zvyknutí na nové multifokální brýle:

  1. Konzultace s optikem – aby vám brýle co nejvíce vyhovovaly je třeba podrobně popsat, co všechno s brýlemi budete dělat a v jakém prostředí se budete pohybovat.
  2. Zaměřte se na pečlivý výběr obrub – přece je budete nosit neustále
  3. Nové brýle mějte pořád nasazené – i přes možné vedlejší účinky je potřeba brýle nosit, aby si mozek na nové vidění zvykl co nejdříve
  4. Zvykejte si na natáčení hlavy do stran místo využívání periferního vidění
  5. Snažte se zautomatizovat využívání jednotlivých částí multifokálních čoček pro různé vzdálenosti – na čtení se dívejte spodní částí, pro střední vzdálenost (práce na počítači) využívejte středovou část a pro ostření do dálky používejte horní část