Sezónní oční alergie

Jaro je tady a i když pro mnohé z nás to znamená prosluněné dny a rozkvetlé zahrady, alergikům nastává nelehké období. Člověk může začít být alergický kdykoli v průběhu života, je tedy dobré příznaky nepodceňovat. 

Prvním krokem k prevenci sezónních alergií a zmírnění podráždění očí je identifikace symptomů. Příznaky způsobené alergeny vás mohou začít trápit okamžitě, nebo se mohou rozvinout během dvou až čtyř dnů. Nejčastějšími příznaky jsou: silné svědění, nadměrné slzení, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání, zarudnutí a opuchnutí očí. Tyto příznaky jsou často doprovázeny kýcháním, ucpaným nosem nebo kašlem.

Všímejte si, kdy a jakými příznaky trpíte, abyste co nejdříve odhalili spouštěče ve svém okolí. Nejvíce se setkáváme s alergiemi na srst zvířat, roztoče, hmyz, potraviny. V jarních a letních měsících jsou pak nejčastější alergeny pyly kvetoucích stromů, keřů, trav a květin.

Tipy, jak očím při alergii ulevit:

  • Chraňte oči před kontaktem s alergenem. Například pomocí slunečních brýlí.
  • Při pocitu svědění raději oči vypláchněte vodou a vyhněte se mnutí.
  • Akutní příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které zmírňují zarudnutí a otok.
  • Oteklá a podrážděná víčka můžete zchladit studeným obkladem.
  • Poraďte se s lékařem ohledně užívání antihistaminik, které blokují alergickou reakci celého těla a odstraňují nejen svědění očí, ale také příznaky jako škrábání v krku nebo kýchání.

Neléčená oční alergie může být pro zrak nebezpečná a dokonce jej může trvale poškodit. Pokud máte pocit, že trpíte oční alergií, měli byste co nejdříve navštívit očního lékaře.