Oční jóga – co to je a jak pomáhá zraku

Oční jóga je skvělý způsob jak procvičit a ulevit unaveným očím. Je vhodná pro všechny, ale obzvlášť pro ty, kteří několik hodin denně pracují na počítači. Doporučuje se také lidem, kterým se neustálila oční vada.

Oční jóga, oční gymnastika, oční cviky je jedno a totéž, jedná se o soubor jednoduchých, časově nenáročných pohybů očima, které oči uvolní a fungují jako přirozená masáž oka.

Lidské oko je uzpůsobeno ke sledování vzdálenějších objektů v různých směrech, je to dáno tisíciletým vývojem. Dlouhodobé sledování obrazovky počítače je očím nepřirozené a zatěžuje je. Oku prospívají krouživé pohyby, pohledy různými směry, nahoru, dolů a do různých stran. Proto je vhodné, aby se oční jóga stala každodenní součástí našeho života. Cvičení urychlí látkovou výměnu v oku a jeho okolí, což má pozitivní účinky na zrak. Cviky se doporučují provádět třikrát denně, nejlépe večer před spaním.

Cviky pro oční jógu:

  1. nejdříve 10x zamrkat
  2. 10x se podívat nahoru a dolů
  3. 10x se podívat doprava a doleva
  4. 10x se podívat do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů
  5. 10x se podívat do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů
  6. 10x zakroužit očima doprava
  7. 10x zakroužit očima doleva
  8. 10x zamrkat

Při provádění očních cviků buďte uvolnění, nenásilní, ale snažte se oční pohyby provádět až do krajních poloh. Cvičte, pokud možno, bez brýlí. Mezi cviky vždy oči na 5 až 10 vteřin zavřete a uvolněte.

Podrobný návod, jak na oční jógu najdete ve videu.