Škodlivé modré záření – jak nejlépe chránit svůj zrak?

Modré záření se vyskytuje přirozeně ve viditelném světle a udržuje nás bdělé během dne. Záření z obrazovek ale může vést ke zhoršení kvality spánku, pálení očí, ale i k bolestem hlavy.

Modré záření má vysokou energii – to znamená, že světlo projde celým okem a dopadne přímo na sítnici. Může tedy být potenciálně škodlivé, především u lidí s predispozicí pro sítnicová onemocnění. Modré záření z obrazovek narušuje cirkadiánní rytmus těla a při večerním sledování obrazovek tak nedochází ke správné tvorbě melatoninu (hormon spánku), čímž dochází ke zhoršení kvality spánku. Pokud se těmto obtížím chceme vyhnout měli bychom se zaměřit na ochranu očí především při dlouhodobému trávení času za monitorem nebo jinými obrazovkami, které modré světlo vyzařují.

V tomto případě je na místě poohlédnout se po takzvaných blue light brýlích neboli brýlích s filtrem modrého světla. Takové brýle poznáme podle jemně žlutého zabarvení čoček a výrazně modrého antireflexního efektu. Filtrují modré světlo okolo 25 % a seženete je ve variantách s dioptriemi i bez. Abychom doopravdy dosáhli toho, že pro nás bude práce na počítači, pod zářivkami a i ostrým světlem příjemnější, je potřeba brýle koupit v optice nebo na kvalitních e-shopech, kde je zaručené dostatečné filtrování modrého světla i kvalitní povrchová úprava čoček.

Kvůli žlutému zabarvení skel nejsou tyto brýle vhodné pro lidi, kteří pracují na počítači s jemnými odstíny barev, například v grafických programech, protože jemně zkreslují vnímání barev. Pokud se pro brýle nerozhodnete měli byste alespoň zvážit úpravu jasu na monitoru a při večerní práci na počítači si zapnout noční osvětlení v nastavení jasu obrazovky, čímž očím ulevíte.