Důležité vitamíny, které podpoří zdraví vašich očí

Oči jsou každý den velmi namáhané. Ať už například při práci na počítači, tak i s ohledem na počasí, kdy se musí přizpůsobovat buď ostrému sluníčku, nebo naopak nepříjemnému šeru. I díky našim tipům na potraviny a vitamínové doplňky budou vaše oči v kondici a odolají veškerým vnějším vlivům.

Ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tyto látky jsou prospěšné pro sítnici a zároveň rybí olej může pomoci s problémy suchého oka, které souvisí právě s výše zmíněnou prací na počítači.

Ovoce bohaté na vitamín C, patří sem například veškeré citrusy, jahody, mango, ananas nebo třeba rybíz či borůvky. Tento vitamín působí jako antioxidant a je skvělý jako prevence očních chorob souvisejících s věkem.

Ořechy a luštěniny jsou opět skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a také vitamínu E.  Do jídelníčků můžete zařadit vlašské, brazilské, para, kešu ořechy a arašídy či čočku. Skvělé jsou i lněná, chia nebo konopná semínka, která jsou právě na vitamín E velmi bohatá. Ten je vhodný jako ochrana před volnými radikály a může pomoci snížit potenciální riziko rozvoje makulární degenerace a katarakty.

Zelenina, zejména špenát, kapusta nebo hlávkový salát obsahují lutein a zeaxin spolu s velkým množstvím vitamínu C. Jsou stejně jako ovoce vhodným zdrojem antioxidantů.

Že je mrkev dobrá na oči jste už určitě slyšeli. Ta je bohatá na vitamín A, beta karoten, díky kterému má svou oranžovou barvu. Vitamín A má zásadní vliv na zdravý zrak, jeho součástí je totiž rhodopsin, který pomáhá sítnici absorbovat světlo.

Hovězí maso je bohaté na zinek a tak může jeho dostatečná konzumace předcházet očním chorobám souvisejícím s věkem, zejména makulární degenerace či katarakta. Zinek ale najdete i jinde, vyskytuje se v kuřecích prsou, vepřovém masu, vejcích a mořských plodech.

Právě vejce jsou také skvělých zdrojem luteinu a zeaxantinu. Navíc obsahují vitamíny C, E a už výše zmíněný zinek.

Kromě jídla a zdravé životosprávy je vhodné vsadit i na doplňky stravy. Ty podporující zdraví očí s názvem Gemioptal byly vyvinuty přímo na oční klinice Gemini a jsou vhodné pro každého.

Gemioptal® FORTE je základním typem přípravku na bázi luteinu, zeaxantinu a ženšenu. V klinické praxi se doporučuje zejména jako základní prevence proti vzniku věkem podmíněné makulární degenerace.

Gemioptal® HERBAL je pokročilým produktem na bázi čínských bylin. V klinické praxi Gemioptal® HERBAL se doporučuje nejčastěji lidem s podrážděnýma očima z důvodu nedostatku slz nebo jejich snížené kvality, u sklivcových zákalků a počínající presbyopie.

Gemioptal® TOP Q je špičkovým produktem na bázi krystalického luteinu, omega-3 mastných kyselin a zinku. V klinické praxi jej doporučujeme zejména jako rozšířenou prevenci proti vzniku věkem podmíněné makulární degenerace.

Gemioptal zakoupíte ve všech očních optikách Gemini.