Co je to heterochromie a ommatofobie?

Věděli jste, že existují lidé, kteří mají každou duhovku jinak zbarvenou? Nebo takoví, co se očí bojí? Možná je to běžnější, než jste čekali.

Heterochromie znamená různobarevnost duhovek, pojem se skládá z řeckých slov „heteros“ (jiný) a „chroma“ (barva). Dělí se na úplnou a částečnou. Způsobuje ji nedostatek nebo přebytek melaninu (druh pigmentu). Heterochrome duhovky se vyskytuje zhruba u 2 procent populace – to z nich dělá stejně vzácný jev jako třeba zrzavé vlasy. Ze zvířecí říše tento stav můžeme vidět nejčastěji u koček, psů, králíků, ale také u gepardů nebo například koal. Ze slavných osobností tuto genetickou zvláštnost má Kate Bosworth, David Bowie, Jane Seymour, Ondřej Brzobohatý, Benedict Cumberbatch, Mila Kunis, Christopher Walken nebo Angelina Jolie. Osoby s heterochromií mohou rozdílnou barvu zamaskovat pomocí speciálních barevných čoček. Přečtěte si, co je dobré vědět před tím, než je začnete používat.

Ommatofobie nezahrnuje jen strach z očních bulv (jak pravých, tak umělých) nebo extrémní opatrnost, aby nedošlo k žádnému jejich zranění. Týká se i oftalmologů (prohlídek, měření, operací), nasazování kontaktních čoček a jiných doteků, řasenek, linek či očních stínů nebo udržování očního kontaktu (ommatofobika může vyděsit jen myšlenka na cokoliv výše zmíněného). Tím posledním trpí jistě i někdo z vašeho okolí. Schválně, znáte někoho, kdo se často vyhýbá pohledu do očí?