Jedete na hory? Nepodceňujte správnou korekci dioptrií

Chystáte se letos na hory? Podle statistik záchranářů přibývá na svazích těžších úrazů. Ostré vidění je pro bezpečnost při lyžování zásadní. Lyžaři by proto měli kromě obezřetnosti a správného vybavení dbát také na vhodné zkorigování dioptrické vady. 

Lyžaři s dioptrickou vadou by měli mít na paměti, že správná korekce dioptrií výrazně snižuje riziko úrazu. Souvisí s tím jak odhadování vzdáleností, tak i rozpoznávání detailů jako jsou nerovnosti na svahu či jiné překážky. Lyžaři většinou používají ochranné brýle či integrované plexisklo. Ty chrání zrak před UV zářením a speciální zbarvení dokáže i například zvýšit ostrost vidění i při nepříznivých podmínkách, jako je mlha. 

Pokud lyžaři potřebují korigovat zrakovou vadu, využívají nejčastěji kontaktní čočky, protože s dioptrickými brýlemi pod těmi lyžařskými dochází často k mlžení. Když se rozhodnete pro kontaktní čočky vybírejte takové, které mají vysokou propustnost kyslíku, aby nedocházelo k vysušování očí. Pokud pravidelně čočky nepoužíváte, tak doporučujeme si před koupí nechat změřit zrak. Totéž platí i před koupí nových brýlí. V optikách Gemini vám změříme zrak zdarma. Objednat se na měření můžete jednoduše online zde. Jestliže ještě s kontaktními čočkami nemáte zkušenost, pomůžeme vám i s jejich aplikací a naučíme vás, jak o čočky pečovat.

Při balení na hory byste neměli zapomenout kromě těch lyžařských ani na kvalitní sluneční brýle, které chrání oči před silným UV zářením. V našich optikách i na e-shopu seženete kvalitní sluneční brýle za dostupné ceny. Navíc s Gemini klubem můžete na sluneční brýle využít 35% slevu.