Špatně spíte? Kvalitní spánek je důležitý i pro zdraví očí.

Lidské oko se nepřestává pohybovat ani při spánku. Kvalitní spánek je přesto pro zdraví oka velmi důležitý. Jeho nedostatek nebo usínání u televize a špatného osvětlení může zraku škodit.

Usínáte při sledování oblíbeného seriálu, pracujete večer na počítači nebo hrajete hry na mobilu těsně před spaním? Modré světlo, které vyzařuje veškerá elektronika i některé LED žárovky, významně ovlivňují kvalitu spánku. Modré světlo potlačuje tvorbu hormonu melatoninu, který se tvoří jen za tmy. Reguluje usínání a jednotlivé fáze spánku. To oddálí usnutí a sníží celkovou kvalitu spánku. Během spánku se naše tělo, a tedy i oči regenerují, proto nekvalitní nebo nedostatečný spánek může způsobit například únavu očí, syndrom suchého oka, otoky víček a jiné potíže. Pokud se těmto obtížím chcete vyhnout měli byste se zaměřit na ochranu očí především při dlouhodobému trávení času za monitorem nebo jinými obrazovkami. Doporučujeme poohlédnout se po brýlích s filtrem modrého světla. Zeptejte se na blue light brýle v očních optikách Gemini

Na kvalitu spánku má vliv i světlo v místnosti. Čím méně je světla v místnosti, kde spíme, tím je spánek účinnější a hlubší. Světlo v ložnici nepříznivě ovlivňuje průběh spánkových cyklů. Oči pod zavřenými víčky neustále vykonávají koordinované pohyby. V takzvané NREM fázi spánku vykonávají jen pomalé valivé pohyby, v REM fázi spánku jsou typické velmi rychlé pohyby očí. Pravidelné střídání těchto spánkových cyklů je důležité pro dostatečnou regeneraci oka po celodenní námaze. Ložnici je proto dobré zatemnit. Pokud to z nějakého důvodu není možné, dobře poslouží i maska na spaní.