Tohle s brýlemi rozhodně nedělejte

Brýle jsou pro mnoho lidí denním předmětem nošení, ať už kvůli korekci zraku, ochraně před UV zářením nebo jako módní doplněk. Pokud se o ně však nebudete správně starat, mohou brýle rychle ztratit svou funkčnost. Máme pro vás pár tipů, co byste rozhodně neměli dělat s brýlemi, aby vydržely co nejdéle.

Nepokládejte brýle sklem dolů

Když si brýle odložíte, nepokládejte je skly dolů. Může dojít k poškrábání brýlových čoček, které ovlivní vaše vidění. Skla musí vždy směřovat nahoru.

Brýle nepatří na hlavu ani do kapes

Mnoho lidí má tendenci si brýle dávat na hlavu, když je nepotřebují. Často brýle slouží i jako čelenka. Tento zvyk může způsobit poškození obručí, které se mohou roztáhnout a způsobit, že brýle vám už nebudou správně sedět. Kapsy také nejsou vhodným místem pro odložení brýlí. Můžete si je tak poškodit či dokonce zlomit. Jediné místo, kde si bez starostí můžete brýle uložit je pouzdro.

Nevystavujte brýle vysokým teplotám

Brýle rozhodně nevystavujte vysokým teplotám. Typicky ponechané v rozpáleném autě, na pláži, nošení v sauně, blízký kontakt s horkými výpary (grilování, pára při vaření, otevření trouby). Může dojít k popraskání povrchových úprav čoček. Takové poškození bohužel nelze opravit.

Nespěte s brýlemi

Možná se vám už stalo, že jste při večerním čtení či sledování televize usnuli s brýlemi. Na to byste si měli dát ale pozor. Spánek s brýlemi může způsobit nejen jejich poškození či úplné zničení, ale také vás může bolet hlava. Jestliže pociťujete silnou únavu, včas si brýle sundejte a odložte do pouzdra.

Používejte obě ruce

Častým nešvarem je nasazování a sundávání brýlí jednou rukou. Takovým zacházením jsou obruba a stranice opakovaně namáhané na jednu stranu. To může vést k deformaci rámu nebo prasknutí stranice. Brýle se nasazují a sundávají správně oběma rukama. V krajních případech, kdy máte volnou jednu ruku a potřebujete brýle sundat, chyťte obrubu v oblasti nosníku a táhněte rovnoměrně dopředu.

Brýle pravidelně čistěte

Brýle nikdy nečistěte na sucho, s použitím části oděvu nebo papírových kapesníků či ručníku. Drobné nečistoty a hrubá struktura materiálu narušují povrch brýlových skel. K čištění brýlových čoček proto používejte vždy jen mikrovlákna k tomuto účelu určená v kombinaci s čistícími spreji. Brýle lze také opláchnout vlažnou tekoucí vodou s jemným saponátem. Zjistěte více o čištění brýlí.

Zjistěte více o čištění brýlí.